Szegények Patikája program - több mint 65 millió forintnyi adomány az Egistől


A gyermekétkeztetési alapítvány 2015-ben indította útjára szegények patikája programját miután szociológiai felmérések egybehangzóan bizonyították: a mélyszegénységben élő gyermekek gyógyszereit szüleik nagyon gyakran nem váltják ki. Nincsen rá pénzük.

Alapítványunk ezért pályázat alapján kiválasztott tíz településen falvanként havi százezer forint értékben átvállalta halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek gyógyszerköltségét. Olyan gyermekekről van szó, akiknek a szülei közmunkások, vagy úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatáson tengődnek. Ők azok, akiknek családjában havonta kevesebb, mint 30 ezer forint jut egy-egy emberre. Ők azok, akik már édesanyjuk hasában sem jutnak elég táplálékhoz, így 2500 gramm alatti súllyal születnek, tehát sérülékenyebbek, felnőtt korukra szinte programozott a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegség, idegrendszeri problémák sora.
A Szegények Patikája akció során szerzett tapasztalataink alapján indítottuk el az Ingyenszemüveg akciót, mikor felismertük: a szegény családok képtelenek kifizetni tíz-húszezer forintot látássegítő eszközre, a közgyógyellátás pedig ebben működésképtelen. A Magyar Látszerész Szövetség nagylelkű felajánlást tett: ezer szemüveget kész ingyenesen elkészíteni.
Sajnos az országban több tízezer olyan gyermek van, akik időben nem jutnak orvoshoz, gyógyszerhez, így nagyon gyakran még felnőtt koruk előtt olyan krónikus betegségeket szereznek, amelyekből nincsen teljes gyógyulás.
Cselekednünk kell. Ezt követeli ez emberiesség, de a közös érdek is, hogy a beteg gyermekekből olyan felnőtt legyen, aki képes a közös kosárba betenni és nem szorul segítségre egész életében. 2017-ben terveink szerint szemorvosi és általános gyermekorvosi felmérést végzünk az ország tíz legszegényebb falvában, (Istvándi, Siklósnagyfalu, Uszka,
Pusztaottlaka, Kispalád, Szakácsi, Nemesmedves, Visnye, Csenyéte, Rinyaújnépe) hogy megtudjuk mire van a legnagyobb szükségük ott, ahol a legnagyobb a szükség.


További információ:


Barát József
Gyermekétkeztetési Alapítvány
+36 30 370 5319
 jozsef.barat@childnfund.org

 

Menthy Mariann
Egis Gyógyszergyár Zrt.
+36 1 803 5580
menthy.mariann@egis.hu


Fontosabb partnerek

Üzenetek

Donáth László üzenete

Donáth László szerint a gyermeknek teremtettségénél fogva jussa van arra, hogy megkapja a kenyeret és a jó szót. A jó szó is kenyér értékű.
Mindaz, aki kenyeret tud keresni, kenyeret adni, az mindenkinek akit elér, adjon kenyeret, válogatás nélkül, és feltétel nélkül!


Részletek

Gryllus Vilmos üzenete

Gryllus Vilmos szerint, az éhező gyerekeken civil összefogással is lehet segíteni, ehhez áldozatkész emberek kellenek, akik támogatják azokat, akik rászorulnak.


Részletek

Parti Nagy Lajos üzenete

Parti Nagy Lajos szerint, az, hogy Magyarországon gyerekek éheznek, a fennálló rendnek, és a fennálló kormánynak a felelőssége - mindig az éppen fennállóé.


Részletek
Copyright © 2014 Gyermekétkeztetési Alapítvány